dimarts, 2 d’octubre del 2012

TV3, la teva?

Al final, la única cosa que m'agradarà de TV3 és que parlen Català.

Sempre he tingut un sentiment de familiaritat cap a aquest canal, i fins i tot els últims anys sentia autèntic orgull pels programes i l'estil de Televisió de Catalunya. Programes originals com "Òpera en texans", que parlava d'un tema sovint poc accessible d'una forma entenedora i engrescadora; programes curiosos com "Què qui com?" o "Sota terra", que tot i que pel meu gust no estava del tot ben aconseguit, no deixava de ser un programa d'arqueologia en una franja horària privilegiada (arriscat i exemplar); programes molt interessants, com "Singulars" que, tot i que el seu presentador no m'acabava de fer el pes, portava convidats capaços d'encendre't una bombeta a la ment; o programes que donaven veu a moltes causes silenciades, com "el documental". Fins i tot els equivalents de premsa rosa parits per Televisió de Catalunya (com, per exemple, el convidat) tenien un format i un estil molt més digerible i atractiu que els seus homòlegs d'altres canals. Però les retallades han arribat, i s'han assegurat de tallar (o esquarterar) pel costat de la cultura. Resulta que el canal Esports 3 queda intacte i es podrà veure a més racons de Catalunya, i el club súper 3 comparteix canal amb el 33, però amb un curiós repartiment de quotes en que el 33 no comença a treure el cap fins ben entrades les deu de la nit. 

Lamentable i patètic. Tornem als temps foscos de "Mamachichos" en prime time i cultura en sessió golfa. Si algun dia som independents, passats uns anys ens queixarem de que "la gent només vol mirar televisió escombraries", però parem-nos a pensar un moment si és primer l'ou o la gallina. No em queixo de que es retalli quantitativament; potser és cert que tants canals eren insostenibles, però la manera com s'ha fet centra uns precedents idonis per a tenir una societat idiotitzada i desculturalitzada en el futur. Ah, i el més fort de tot, el que m'ha fer eriçar tots els pèls del cos és que el telenotícies migida del diumenge (no em pregunteu per què, però l'he vist avui per internet) hi va passar de puntetes i encara li va donar un enfoc positiu, com si el canvi fos un avanç per poder resoldre els problemes de cobertura que ha tingut darrerament Televisió de Catalunya. Ja fa temps que em costa veure el telenotícies de TV3 per la selecció tendenciosa i exageradament parcial de notícies i quotes de temps (per cert, el temps és la única secció que continuo mirant amb ganes), però he trobat d'una qualitat periodística baixíssima que el guió pintés aquests canvis com a positius per a TV3, des d'ara "la d'ells".


      

3 comentaris:

  1. Home, no pretendràs que una empresa faci canvis amb les tisores a la mà i reconeguin públicament que és un canvi a pitjor. Em sembla fins i tot normal que s'hagin d'esforçar a dir que és un canvi positiu, o és que esperaves que al telenotícies donessin la notícia com 'l'últim nyap de TV3'? La veritat, no ho veuria normal, volen vendre, com tots.

    Del que ja no puc parlar és de la programació i de la reorganització d'aquesta. Jo no miro ni TV3 ni cap altre canal de costum, ni programes culturals ni res, com a molt algun d'humor, i sempre de TV3, així que a petites dosis, continua sent 'la meva', si és que en tinc alguna. Em sembla que posar 'mamachichos' i TV3 a la mateixa reflexió és exagerar una mica.

    ResponElimina
  2. Doncs no només ho espero, sinó que ho he viscut en altres ocasions, concretament quan la Mònica Tarribas n'estava al capdavant. Tampoc és que en aquell moment es rasguessin les vestidures (no és el que demano), però explicaven amb certa neutralitat (i normalitat, que no cal amagar-se de les coses) que "la retallada del tant per cent en el pressupost de la corporació catalana de ràdio i televisió havia tingut com a conseqüència tal modificació en la graella de programació". Fins i tot es veia un tall de la Mònica Tarribas en una roda de premsa i s'explicava com havia anat la negociació. Ja està. Tampoc cal militar per cap banda, però això de maquillar tan exageradament les coses fins al punt de capgirar-le és propi de Bankia o del govern, no d'un telenotícies.

    Pel que fa a les mamachichos, evidentment és molt més xavecà i groller que una tertúlia futbolística, però no ens enganyem; per molta laca de seriositat i trascendència, aquesta última no deixa de ser un entreteniment, un circ romà per distreure's. Tampoc calia deixar INTACTES tots els "debats" i marejades de perdiu del futbol i la fórmula 1 i, en canvi, relegar els programes amb contingut cultural als noctàmbuls.

    ResponElimina
  3. Per cert, a part de la secció del temps del telenotícies, també segueixo amb devoció als amics del Polònia ;) Quins cracks...

    ResponElimina